Nedávné změny v úmrtnostních poměrech kardiovaskulárních chorob a novotvarů v České republice - Valášková, Veronika (2011)
Cílem mé práce je popsat a porovnat nedávné změny úmrtnostních poměrů dvou nejrozšířenějších příčin úmrtí v České republice. Práci jsem rozdělila do dvou hlavních kapitol. První část bakalářské práce je teoretická a skládá se ze soupisu použitých zdrojů dat, seznamu základních pojmů souvisejících s úmrtností, pasáže o kódování příčin smrti, shrnutí historie mezinárodní klasifikace nemocí, ústavy zabývající se touto problematikou. Teoretickou stať uzavírá vysvětlení pojmu kardiovaskulární revoluce. V druhé části nejprve analyzuji vývoj úmrtnosti celkové a pomocí standardizovaných měr, pak porovnán vývoj mortality vybraných příčin novotvarů a nemocí oběhové soustavy.