Ekonomická diplomacie Německa v České republice - Šolcová, Lenka; Šaroch, Stanislav, 1970-; Bič, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Práce se zabývá systémem ekonomické diplomacie Německa a zachycuje, jakým způsobem je v praxi tento systém uplatňován. Cílem je charakterizovat, jak tento systém funguje, definovat ho ze tří základních hledisek -- jeho cíle, aktéry a nástroje -- a ilustrovat tyto prvky na příkladu uplatňování ekonomické diplomacie Německa v ČR. Práce zachycuje rámec pro německou ekonomickou diplomacii, obecně definuje pojmy diplomacie a ekonomická diplomacie a vymezuje existující organizační modely ekonomické diplomacie. Popisuje význam ekonomické diplomacie v současné zahraniční politice a konkrétně v německé zahraniční hospodářské politice, věnuje se jejím významným dílčím politikám a zahraničním ekonomickým vztahům SRN s nejdůležitějšími světovými regiony. Důraz je kladen na fungování systému německé ekonomické diplomacie v současnosti v kontextu vývoje tohoto systému. Práce analyzuje ekonomicko-diplomatické cíle v německé zahraničně-hospodářské politice, vymezuje aktéry působící v rámci ekonomické diplomacie SRN a definuje její nástroje. Závěrem zachycuje specifika jejího uplatňování v České republice.
Vedoucí práce: Stanislav Šaroch
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses