Kypr politicko-ekonomické aspekty ostrova v kontextu evropské integrace - Šilhavík, Marek (2011)
Tato bakalářská práce se zabývá politicko-ekonomickými aspekty ostrova, který prostřednictvím řecko-tureckých vztahů ovlivňuje utváření mezinárodních vztahů na světě. První kapitola stručně zachycuje historicko-politický vývoj ostrova od starověku až po současnost. Druhá kapitola popisuje politicko-ekonomické aspekty Kyperské republiky a její snahy o integraci do evropských struktur. Třetí část této bakalářské práce se zaměřuje na politicko-ekonomické aspekty Severokyperské turecké republiky a na problematiku jejího mezinárodního uznání. Poslední kapitola této bakalářské práce je věnována pokusům o vyřešení kyperské otázky a možnostem směřování ostrova do budoucna.