Budování osobních vztahů se zákazníky společnosti Finder s.r.o. - Bílková, Alžběta; Halík, Jaroslav, 1961-; Uličná, Štěpánka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Práce se zabývá problematikou budování vztahů se zákazníky společnosti Finder s.r.o., a to zejména vztahů osobních v rámci obchodního styku. Celá myšlenka je založena na Maslowově teorii potřeb. Základní myšlenkou tohoto systému je vytvoření pevného vztahu nejen na obchodní, ale především na přátelské osobní bázi. Cílem této práce je představit a stručně popsat teoretický základ, na kterém by pracovníci společnosti Finder s.r.o. měli budování osobních vztahů se zákazníky stavět a čerpat z něj a následně se zaměřit na konkrétní analýzu vztahů stávajících, na základě konzultací s obchodními manažery firmy Finder s.r.o. V závěru chci představit návrh na zefektivnění budování těchto vztahů v návaznosti na analýze schopností obchodních manažerů společnosti Finder a návrh a popis systému budování, zkvalitňování a udržování osobních vztahů včetně doporučení na aplikaci v praxi.
Vedoucí práce: Jaroslav Halík
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses