Analýza zdravotnické reformy ministra Leoše Hegera - Vavřinová, Tereza (2011)
Bakalářská práce se zabývá analýzou dopadů první fáze zdravotnické reformy Leoše Hegera na veřejné financování českého zdravotnického systému. Analýza bere v úvahu specifické rysy trhů zdravotních služeb, jež se od ostatních trhů vyznačují zejména velkou rolí státu. Hegerova reforma je představena v kontextu vývoje českého zdravotnictví od počátku 90. let a na základě analýzy financování českého zdravotního systému jsou v práci identifikovány jeho hlavní problémy. Opatření v Hegerově reformě jsou analyzována pomocí metodiky expertů z pracovní skupiny Kulatého stolu (2009a), kteří představili hlavní směry reforem financování zdravotnictví v evropských státech. Práce hodnotí opatření v první fázi reformy jako nepříliš významná pro udržitelnost veřejného financování zdravotnictví v České republice.