Vybrané problémy provozu dopravní firmy MKD - Kadavá, Eva (2011)
Dopravní sektor jako celek zaznamenává rostoucí trend, přičemž největší nárůst objemu přepraveného zboží vykazuje silniční doprava. Nárůst mezinárodního obchodu pak přináší nové podnikatelské příležitosti právě firmám, které se mezinárodní kamionovou dopravou a zasílatelstvím zabývají. Cílem této diplomové práce je poskytnout základní přehled o tom, jaké podmínky musí každý subjekt splnit, aby mohl začít provozovat mezinárodní kamionovou dopravu a zasílatelství. Budou zde uvedeny faktory, které ovlivňují ekonomickou situaci na dopravním trhu. V dalších kapitolách pak budou analyzovány zákony a smlouvy, které pro svou činnost každá dopravní firma musí znát. Poslední kapitola je věnována problematice financování vozového parku. Na závěr je pak poskytnut přehled způsobů, jakými mohou dopravní firmy zajišťovat své pohledávky proti jejich nesplacení.