Menová politika a pasca likvidity v Japonsku - Titze, Miroslav (2012)
Menová politika v Japonsku je za normálnych okolností v pasci likvidity. Príčinou deflácie a stagnácie japonskej ekonomiky je endogénna úverová kontrakcia. BoJ nedokáže nulovou nominálnou úrokovou mierou podporiť cenovú hladinu a ekonomickú výkonnosť. Príčinou úverovej kontrakcie je vysoká zadlženosť všetkých sektorov. Úverovú kontrakciu podporili problémy finančného sektora ekonomiky na strane ponuky úverov. Práca navrhuje a považuje za vhodný nástroj na vyriešenie krízy a deflácie fiškálnu politiku. Expanzívna fiškálna politika dokáže prekonať úverovú kontrakciu a podporiť hospodárstvo s odrazom v dopytovej inflácii prostredníctvom reštrukturalizácie rozváh. Práca považuje v súčasnosti pri celosvetovej dlhovej kríze fiškálnu politiku ako najvhodnejšiu alternatívu na prekonanie krízy.