Menová politika a pasca likvidity v Japonsku - Titze, Miroslav; Janáček, Kamil, 1943-2023; Pfeifer, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Menová politika v Japonsku je za normálnych okolností v pasci likvidity. Príčinou deflácie a stagnácie japonskej ekonomiky je endogénna úverová kontrakcia. BoJ nedokáže nulovou nominálnou úrokovou mierou podporiť cenovú hladinu a ekonomickú výkonnosť. Príčinou úverovej kontrakcie je vysoká zadlženosť všetkých sektorov. Úverovú kontrakciu podporili problémy finančného sektora ekonomiky na strane ponuky úverov. Práca navrhuje a považuje za vhodný nástroj na vyriešenie krízy a deflácie fiškálnu politiku. Expanzívna fiškálna politika dokáže prekonať úverovú kontrakciu a podporiť hospodárstvo s odrazom v dopytovej inflácii prostredníctvom reštrukturalizácie rozváh. Práca považuje v súčasnosti pri celosvetovej dlhovej kríze fiškálnu politiku ako najvhodnejšiu alternatívu na prekonanie krízy.
Vedoucí práce: Kamil Janáček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses