Analýza současného stavu mezinárodní bankovní regulace a její výhled do budoucna - od Basel I po Basel III - Růžička, Jan; Taušer, Josef; Tůma, Zdeněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Cílem diplomové práce je analýza vývoje bankovní regulace od přelomu 19. a 20. století s ohledem na mezníky v podobě zavádění jednotných standardů regulace a dohledu. Velký důraz byl kladen na stav a funkčnost současné regulace a taktéž na jeho budoucí podobu jako tzv. Basel III pravidla. V teoretické části práce představuji projekty Basel I a Basel II. Prvním z uvedených je koncept z roku 1987 (Basel I), který si klade za cíl větší stabilitu a spolehlivost mezinárodního bankovního systému. Basel I však představoval velmi jednoduchou a přímočarou formu regulace, kdy jediným sledovaným kritériem byla úvěrová angažovanost banky. Novelizace Basel I, ale především zavedení Basel II zavádí pilířovou strukturu doposud platné regulace a poskytuje národnímu dozorovému orgánu dostatečné pravomoci pro výkon své činnosti. V druhé, praktické části práce se věnuji aktuálnímu vývoji a problémům bankovní regulace. Jde především o představení konceptu Basel III, jehož klíčovým bodem se stalo postupné navyšování regulatorního kapitálu do roku 2019, zavedení jednotných standardů měření likvidity a posílení pravomocí dohledových orgánů.
Vedoucí práce: Josef Taušer
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses