Mezinárodní konkurenceschopnost ČR v novém tisíciletí - Štěpánek, Lukáš (2010)
Diplomová práce zkoumá vývoj konkurenceschopnosti České republiky od roku 2000 pomocí měřitelných i komplexních ukazatelů. První dvě kapitoly tvoří teoretický základ pro následnou analýzu. V rámci první kapitoly je vymezen pojem konkurenceschopnosti na makroekonomické úrovni. Druhá kapitola se zabývá metodami a principy měření konkurenceschopnosti, které jsou v následujících částech práce aplikovány na ČR. Nejdříve je zkoumána exportní výkonnost ČR a její vývoj v novém tisíciletí. Následuje analýza nákladových ukazatelů ČR v porovnání s členskými státy EU. V rámci čtvrté kapitoly je hodnocen současný stav konkurenceschopnosti ČR na základě multikriteriálních měření Světového ekonomického fóra a Mezinárodního institutu pro rozvoj managementu.