Mezinárodní konkurenceschopnost ČR v novém tisíciletí - Štěpánek, Lukáš; Plchová, Božena, 1936-; Nigrinová, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Diplomová práce zkoumá vývoj konkurenceschopnosti České republiky od roku 2000 pomocí měřitelných i komplexních ukazatelů. První dvě kapitoly tvoří teoretický základ pro následnou analýzu. V rámci první kapitoly je vymezen pojem konkurenceschopnosti na makroekonomické úrovni. Druhá kapitola se zabývá metodami a principy měření konkurenceschopnosti, které jsou v následujících částech práce aplikovány na ČR. Nejdříve je zkoumána exportní výkonnost ČR a její vývoj v novém tisíciletí. Následuje analýza nákladových ukazatelů ČR v porovnání s členskými státy EU. V rámci čtvrté kapitoly je hodnocen současný stav konkurenceschopnosti ČR na základě multikriteriálních měření Světového ekonomického fóra a Mezinárodního institutu pro rozvoj managementu.
Vedoucí práce: Božena Plchová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses