Simulační metody a řízení rizika ve firmě - Šemnická, Eliška; Kuncová, Martina, 1974-; Borovička, Adam; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Projektové řízení je jedním z odvětví, ve kterém se dá uplatnit risk management. Každý projekt musí mít vypočítanou analýzu návratnosti, aby bylo možné stanovit přínos projektu pro společnost. Analýza návratnosti běžně pracuje s bodovými odhady vstupních parametrů a vyhodnocuje finanční kritéria pro jednotlivé varianty, jako je například čistá současná hodnota, doba návratnosti, vnitřní výnosové procento. Simulace nabízí sestavení modelu pro výpočet analýzy návratnosti s využitím pravděpodobnostních rozdělení. Model se poté změní z deterministického na stochastický. U projektů se využívá simulační metoda Monte Carlo, která propočítá velké množství variant. Simulace dokáže se stanovenou pravděpodobností určit významné rizikové faktory a velikost dopadu na hodnocené finanční kritérium. Výstupy z analýz, které jsou postaveny na simulaci, slouží jako podklad pro správné řízení rizik. V práci je k výpočtu použit simulační software Crystal Ball.
Vedoucí práce: Martina Kuncová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses