Optimalizační modely a důchodová reforma - Pracný, Jakub (2012)
Důchodová reforma je jedním z nejvíce diskutovaných ekonomických témat současnosti. Většina zemí OECD čelí tlaku na změnu důchodového systému, kvůli změnám v demografické struktuře obyvatelstva. Tento příspěvek rozebírá základní možnosti pro takovou reformu. Zároveň se snaží možnosti nastavení důchodové reformy vzájemně porovnat. První část vysvětluje co je optimalizační model, jak optimalizační modely dělíme a jak postupujeme od jejich vytvoření až po jejich vyřešení. Druhá část čtenáře uvádí do problému důchodových systémů a ukazuje nezbytnost provedení důchodové reformy v České republice na modelu vybudovaném na základě prognostických dat vývoje demografické struktury. Tato část také obsahuje optimalizační model věku odchodu do důchodu za podmínek daných stávající legislativou. Třetí část je optimalizační model průběžného důchodového systému v rámci České republiky. Čtvrtá část práce popisuje důchové systémy v zahraničí zejména v zemích OECD a Latinské Ameriky. Snaží se také ukázat některé provedené důchodové reformy v zahraničí. Pátá část se zabývá teoretickým popisem možných důchodových reforem. Tato část práce vychází z odborných článků současných ekonomů zabývajících se důchodovými reformami. V šesté části rozebírám návrh současné důchodové reformy v České republice a to zejména s ohledem na dříve diskutované parametry důchodových systémů a jejich vlivu na udržitelnost systému, výnosy účastníků a náklady státu. Na závěr práce se věnuji zajímavému tématu vlivu důchodové reformy na fungování rodiny, kde vycházím z práce Garyho S. Beckera.