Kariérní rozvoj žen po mateřské dovolené a jeho podpora koučinkem (Komparace situace v České republice a v Rakousku) - Ebhardt, Karina; Bedrnová, Eva, 1946-; Jarošová, Eva, 1955-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2011)
Předmět této disertační práce lze tedy v kontextu úvodní teoretické specifikace a analýzy odborné literatury vymezit jako následně provedenou empirickou analýzu postojů žen v rámci problematiky návratu do práce po mateřské dovolené a v tomto kontextu dále evaluaci využití koučinku jako instrumentu osobnostního rozvoje. Hlavní cíle empirické části práce lze pak charakterizovat následovně jako a) zmapování postojů žen při návratu do pracovního procesu po mateřské dovolené na příkladu Rakouska a České republiky a b) otestování možností a přínosů kariérního koučinku jako instrumentu podporujícího individuální rozvoj a úspěšné znovuzačlenění žen do pracovního procesu po mateřské dovolené. Jako metodické nástroje jsme zvolili: ? dotazníkové šetření, zaměřené na analýzu postojů žen vracejících se z mateřské dovolené do pracovního procesu, ? strukturované interview k tématice kariérního rozvoje pro identifikaci kariérních kotev dle Edgara Scheina, ? test pro identifikaci kariérních kotev dle Edgara Scheina, ? biografickou analýzu dle metodiky bilance kompetencí, ? analýzu případových studií / kazuistik, ? dotazníkové vyhodnocení koučinkového programu. Výsledky V rámci dotazníkového šetření jsme zjistili, že méně než polovina zaměstnavatelů v České republice (38%) i v Rakousku (43%) uplatňuje aktivní kariérní politiku pro své zaměstnance jako součást řízení lidských zdrojů. Respondentky dále potvrdily, že zaměstnavatelé spíše nemají připravený kariérní plán pro jejich kariérní rozvoj. Na druhou stranu z šetření vyplynulo, že respondentkám jak v České republice, tak v Rakousku, byla z větší části po návratu z mateřské dovolené ze strany zaměstnavatele poskytnuta podpora. Z výše uvedeného můžeme usuzovat, že zaměstnavatelé se snaží ženám poskytnout podporu při jejich reintegraci do pracovní
Jak v dotazníkovém šetření, tak i v rámci koučinkového programu se v případě žen po mateřské dovolené potvrdila priorita hodnot související s rodinou a mateřskými povinnostmi. Hodnoty související s aktivním sledováním kariéry ve smyslu stoupání po kariérním žebříčku jsou ve většině případů sekundární a nacházejí se až za hodnotami souvisejícími s rodinou a mateřstvím. Na základě pozitivních výsledků evaluace koučinkového kariérního programu pro ženy po mateřské dovolené a pozitivní zpětné vazby, které se nám po ukončení programu dostalo, můžeme považovat koučink za vhodný nástroj podpory pro ženy vracející se po mateřské dovolené. Účastnice kariérního koučinkového programu se byly schopny uvědomit své dovednosti a silné stránky a definovat důležitá kritéria profesního uplatnění.
Vedoucí práce: Eva Bedrnová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor disert. práce]; disertace; dissertations