Ekonomické důsledky zaviněných nehod motorkářů v ČR za rok 2008 - Štika, Ondřej; Chalupníček, Pavel; Běláčková, Vendula, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Tato práce se zabývá ekonomickým dopadem zaviněných nehod motorkářů na veřejné rozpočty České republiky v roce 2008. Teoretická část pojednává o determinantech, které mohou ovlivňovat riskantní chování řidiče motocyklu. Větší pozornost je věnována exogenní proměnné -- zákonu o povinném používání helmy. Praktickou část uvádí prezentace některých statistických ukazatelů nehodovosti motorkářů na českých dopravních komunikacích v letech 2000 -- 2009. V analytické rovině, zaměřené na rok 2008, jsou zaprvé zkoumány nákladové položky veřejných rozpočtů, které dělím na přímé (zdravotní péče, vyšetření ze strany policie, soudy a nemocenské dávky) a nepřímé (ztráta příjmu z daní, regulačních poplatků a ztráta produktu). Druhou část tvoří položky přínosů, které taktéž dělím na přímé (pokuty, daně z vybavení motorkáře a projetých pohonných hmot) a nepřímé (úspora výplaty starobních důchodů a nákladů na zdravotní péči). Hlavním přínosem diplomové práce je kalkulace celkových nákladů a přínosů ze zaviněných nehod motorkářů, která pro veřejné rozpočty za rok 2008 vychází záporně, a to v nominální hodnotě téměř 1,2 mld. Kč.
Vedoucí práce: Pavel Chalupníček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses