Problematika transferových cen (Issues of Transfer Pricing) - Železný, Stanislav (2012)
Cílem diplomové práce je přiblížení problematiky transferových cen, a to jak z pohledu legislativy, tak především z pohledu tvůrce dokumentace k transferovým cenám a zanalyzovat z praktického pohledu typové transakce mezi spojenými osobami. Diplomová práce je rozdělena na 4 části. První část se zabývá legislativou transferových cen a poskytuje všeobecný přehled veřejně dostupných dokumentů a právních předpisů, které souvisejí s problematikou transferových cen v podmínkách České republiky. Druhá část se zabývá obecným i praktickým pohledem na Dokumentaci k transferovým cenám, která slouží jako důkazní materiál k transferovým cenám při daňový kontrole. Ve třetí části jsou podrobně popsány metody stanovení transferových cen, které doporučuje Směrnice Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Poslední část analyzuje typové transakce, které jsou vykonávané mezi sdruženými podniky, a dále uvádím konkrétní příklady z praktických zkušeností.