Japonská hospodářská krize v 90. letech minulého století a její odkaz dnešku - Bašlajeva, Taťjana (2011)
Diplomová práce analyzuje japonskou hospodářskou krizi, která v zemi vypukla v 90. letech 20. století po pádu hypoteční bubliny, a porovnává ji s poslední hospodářskou krizi, která začala ve Spojených státech pádem realitní bubliny. Práce zkoumá kořeny japonské krize v 80. letech, poté její samotný průběh v 90. letech. Podrobněji se zaměřuje na finanční krizi v letech 1997-1998 a na její následky a důsledky pro Japonsko. Dále se práce ve stručnosti zabývá novou hospodářskou krizí, jejím průběhem ve Spojených státech a rozšířením do světa. Dále analyzuje její příčiny a důvody, hledá moţná řešení a srovnává s japonskou krizí.