Analýza konvergence vybraných finančních ukazatelů ČR a EU. - Verner, Jan; Pánková, Václava, 1949-; Čížek, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Diplomová práce se zabývá nominální a reálnou konvergencí České republiky k zemím eurozóny včetně analýzy sladěnosti hospodářského vývoje české a evropské ekonomiky pro identifikaci rizik spojených s případným přijetím eura v ČR. V práci jsou popsány jednotlivé typy konvergence a příslušné ukazatele včetně jejich historického vývoje, podle kterého je stanovena hypotéza o dalším budoucím průběhu. V aplikační části práce jsou některé vybrané ukazatele analyzovány pomocí ekonometrických VAR modelů a lineárních i nelineárních modelů podmíněné heteroskedasticity. Pro analyzovaná data je vybrán vhodný model, pomocí něhož je porovnán vývoj v České republice a v EU. Zejména jsou sledovány kauzalita časových řad, existence kointegrace případně vývoj podmíněného rozptylu. V závěru jsou shrnuty všechny získané teoretické i modelované výstupy a je zhodnoceno riziko přistoupení ČR k měnové unii.
Vedoucí práce: Václava Pánková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses