Analýza volatility akciových indexů na evropských burzách - Švehla, Pavel (2012)
Diplomová práce si klade za cíl prozkoumat a porovnat chování volatility na vybraných evropských akciových trzích. Nejprve čtenáře stručně seznámí se specifickými rysy finančních ekonometrie a významem volatility při analýze výnosů z finančních aktiv. Další kapitoly se podrobně věnují konstrukci lineárních i nelineárních modelů podmíněné heteroskedasticity, které jsou vhodným nástrojem pro popis volatility ve finančních datech. Aplikační část práce si vybírá čtyři akciové indexy z různorodých evropských regionů a hledá vhodné modely, jež by dokázaly vystihnout vývoj volatility v časech před vypuknutím finanční krize v roce 2008 a dále během krizového období. Na základě zvolených modelů se pak text snaží porovnat chování volatility v obou sledovaných obdobích v rámci jednoho akciového indexu, ale i mezi jednotlivými regiony. V závěru je čtenáři předložena analýza asymetrických efektů ve volatilitě zkoumaných indexů včetně jejich grafického znázornění.