Analýza vývoje centrálního bankovnictví na území České republiky od roku 1918 do současnosti. - Mikulová, Veronika (2012)
Cílem diplomové práce je zhodnocení vývoje činnosti centrální banky na českém území od roku 1918 do současnosti. V teoreticko-metodologické části definuji základní charakteristiku bankovního systému. Rozeberu a okomentuji teoretické pohledy na postavení centrální banky, zaměřím se na teorii hlavního proudu i na teorii svobodného bankovnictví. V další části práce se budu zabývat podstatou, nástroji a cíly monetární politiky. V analytické části bude vývoj centrálního bankovnictví analyzován v jednotlivých etapách dle státoprávního uspořádání českého státu. V každém sledovaném období bude provedena analýza právního rámce, institucionálního zajištění a působnosti centrální banky. V závěrečné části práce porovnám výsledky činnosti centrální banky v jednotlivých etapách vývoje.