Porovnání účetních a daňových odpisů dlouhodobého majetku v České republice a na Slovensku - Koláčková, Ivana (2012)
Cílem bakalářské práce je porovnat systémy účetního a daňového odpisování dlouhodobého majetku v České republice a na Slovensku, podle platné legislativy k 1. 1. 2011. První dvě kapitoly jsou věnovány analýze českých účetních a daňových předpisů. Další dvě kapitoly jsou zaměřeny na odpisování dlouhodobého majetku na Slovensku a jejich porovnání s českou legislativou. Pátá kapitola shrnuje rozdíly obou systémů. Účetně se oba systémy nijak zásadně nerozcházejí, větší rozdíly však najdeme v oblasti problematiky daňových odpisů, kde je českému poplatníkovi ponechán větší prostor pro optimalizaci daňového základu.