Srovnání BI platforem IBM Cognos a SAP BO - Novák, Ondřej (2012)
Business Intelligence platformy se skládají z množství nástrojů s konkrétním zaměřením a překrývající se funkcionalitou. Hlavním cílem této práce je srovnat BI platformy od dvou předních výrobců: IBM Cognos BI ve verzi 10 a SAP Business Objects XI ve verzi 3.1. Srovnání je zaměřeno na praktické využití nástrojů ve standardním i ad hoc reportingu. V první kapitole teoretické části práce se nachází definice základních pojmů a stručný popis BI řešení. V dalších kapitolách detailněji popisuji platformy IBM Cognos BI a SAP Business Objects jako celek a jednotlivé jejich nástroje. Teoretická část je převážně založena na dokumentaci k jednotlivým nástrojům. V praktické části jsou definována kritéria srovnání BI platforem. Na tato kritéria navazuje vlastní porovnání obou platforem a jednotlivých komponent. Nástroje hodnotím zejména na základě praktické zkušenosti a ze zkušeností z migračního projektu z IBM Cognos na SAP BO. V některých případech jsou v práci uvedeny postupy jak kompenzovat chybějící funkcionalitu nestandardním postupem. Výstupem práce jsou hodnotící kritéria, popis obou platforem a jejich hodnocení. Přínosem práce je identifikace problematických bodů současných BI řešení z hlediska nového vývoje a implementace i migrace.