Využití best practice ITIL při přesunu ústředny telefonního operátora - Drábik, Dušan; Bruckner, Tomáš, 1974-; Slaba, Rudolf; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Telefonní operátor se rozhodl vyřešit svůj problém s nedostatkem kapacity pomocí přesunu ústředny. Cílem práce je najít takové rady a doporučení z rámce best practice ITIL, které pomohou výrazně zvýšit šance na příznivé dokončení tohoto organizačně náročného úkolu. Diplomová práce ukazuje metodu výběru vhodných best practice ITIL pomocí tabulky, kde sloupce představují metriky a rizika projektu, řádky pak prvky best practice ITIL z rámce "Release and Deployment Management". Tímto způsobem lze zvolit ta doporučení ITIL, která je vhodné vzhledem ke své relevantnosti do plánu přesunu ústředny zapracovat. Výhodou zvoleného postupu je zákaznicky orientovaný přístup a použití jednoznačné terminologie. Metoda synergicky funguje lépe v rámci podniků, které používají procesy ITIL nebo jejich používaní připravují.
Vedoucí práce: Tomáš Bruckner
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses