Mobilní webová analytika - Nástroj pro analýzu návštěvnosti mobilního portálu - Joha, Miroslav (2011)
Práce se věnuje analýze nástrojů na zpracování logů mobilního webového portálu, které by bylo možné použít pro vytváření reportů návštěvnosti a vykazování požadovaných metrik. Oblast zahrnuje kromě webové analytiky také problematiku mobilního webu a klientských zařízení. Hlavním cílem práce je analyzovat možnosti existujících produktů určených pro zpracování webových logů a vybrat vhodné existující nebo navrhnout nové řešení, které by vyhovovalo definovaným požadavkům a také omezením, která jsou dána prostředím, ve kterém je provozována portálová platforma. Teoretická část představuje problematiku webové analytiky a prostředí mobilního webu, kdy jsou popsány základní koncepty, metriky a metody získávání dat o návštěvnosti webových sídel a přiblíženy základní principy a specifika mobilního internetu. Znalosti základů web analytiky a problematiky mobilního webu jsou potřebné pro schopnost kritického posouzení možností nástrojů představených v praktické části. V praktické části jsou popsány technické detaily provozního prostředí mobilního portálu m.o2.cz v rozsahu nezbytném pro tuto práci, definovány požadavky na výstupy reportovacího nástroje a následuje rešerše hotových řešení, které lze pro tento účel použít. Poslední část práce je věnována již realizaci samotného řešení včetně detailů zpracování provozních dat. Výstupem práce je, kromě přiblížení oblasti mobilní web analytiky pro širší publikum v teoretické části, především analýza a specifikace požadavků na reportovací nástroj nad mobilním webovým portálem a také navržení řešení a supervize nad implementací a jeho nasazením v reálném provozu.