Metodika řešení analytických úloh v BI - Masagutov, Dmitry (2010)
Analýzou prochází všechna velká a důležitá rozhodnutí. Hlavní úlohou analýzy je rozbor neboli zkoumání složitějších skutečností rozkladem na jednodušší, kde na základě detailního poznání podrobností docházíme k jistým výsledkům. Diplomová práce se věnuje budování metodiky řešení analytických úloh v Business Intelligence, která by popisovala a podporovala celý proces analýzy, její potřeby a předpoklady v reálném prostředí. V rámci práce jsem pracoval se společností Clever Decision na reálném projektu. Daná společnost se zabývá vývojem Business Intelligence řešení/aplikací a daný projekt je určen pro sestavení metodiky jak k vývoji těchto řešení přistupovat. Moje práce spočívala v navržení šablony části komplexní metodiky, která by se věnovala pouze analýze Business Intelligence řešení. Cílem diplomové práce je představit mnou zhotovenou metodiku analýzy Business Intelligence řešení, uvést její základní komponenty a obecné pokyny při práci s metodikou. Postaveného cíle jsem dosáhnul zkoumáním poskytnutých dokumentů a reportů společností Clever Decision, rozborem dalších metodik a doporučení. Hlavní přínos diplomové práce vidím v tom, že zhotovená metodika slouží jako návrh, resp. šablona pro podporu a standardizování procesu analýzy Business Intelligence řešení ve společnosti Clever Decision. Tato šablona však může sloužit i jako osnova pro vytvoření zcela jiné metodiky. Práce se skládá ze tři části. První je teoretická část, která se zabývá rekapitulací základních pojmů, základních metodik, ze kterých jsem čerpal. Druhá část představuje vlastnosti, komponenty a obecné pokyny při práci se zhotovenou metodikou. Dále popisuje hlavní výstupy, resp. dokumenty, které jsou praktickým doplněním k metodice. Třetí část obsahuje samotnou metodiku včetně prezentaci mnou navržených šablo