Současná obchodní politika Indie - Hajnová, Marie (2011)
Tématem této diplomové práce je současná obchodní politika Indie. Indie již přestává být viděna pouze jako levné "call" centrum a nízkonákladová outsourcingová výrobna. Stále více velkých západních firem si vybírá Indii z důvodu vysoké přidané hodnoty a začínají ji vnímat jako rovnocenného hráče s globálními ambicemi. Diplomová práce je rozdělena do pěti kapitol. Cílem první kapitoly je vysvětlit pojem obchodní politiky. Druhá kapitola se zabývá základními makroekonomickými ukazateli. Třetí kapitola analyzuje používané nástroje obchodní politiky v Indii. Zbývající kapitoly se věnují politice přímých zahraničních investic a inovační politice. V příloze naleznete i sestavený dotazník, jenž byl rozeslán na vybrané společnosti. Jedná se o firmy, které mají zkušenosti s indickým trhem.