Vliv legislativních změn na systém sociální ochrany a nezaměstnanost v České republice od roku 2000 - Štroblová, Hana (2011)
V roce 2006 došlo ke změnám v systému sociálního zabezpečení díky přijetí zákona č. 110/2006 Sb., o životní a existenčním minimu, zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi a zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti. Cílem nově přijatých zákonů byla větší motivace nezaměstnaných osob k tomu, aby nalezli zaměstnání co nejdříve a došlo tak ke snížení počtu dlouhodobě nezaměstnaných jedinců. Zároveň došlo ke zvýhodnění jedinců, kteří aktivně řeší svoji situaci oproti těm, kteří jsou pasivními příjemci dávek. Díky přijetí těchto zákonů došlo k posílení motivační funkce sociálního systému, k přechodu od pasivní solidarity k solidaritě aktivní, ztížení přístupu k sociálním dávkám a zamezení zneužívání sociálních dávek.