Vliv legislativních změn na systém sociální ochrany a nezaměstnanost v České republice od roku 2000 - Štroblová, Hana; Poláková, Olga, 1944-; Hylmarová, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
V roce 2006 došlo ke změnám v systému sociálního zabezpečení díky přijetí zákona č. 110/2006 Sb., o životní a existenčním minimu, zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi a zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti. Cílem nově přijatých zákonů byla větší motivace nezaměstnaných osob k tomu, aby nalezli zaměstnání co nejdříve a došlo tak ke snížení počtu dlouhodobě nezaměstnaných jedinců. Zároveň došlo ke zvýhodnění jedinců, kteří aktivně řeší svoji situaci oproti těm, kteří jsou pasivními příjemci dávek. Díky přijetí těchto zákonů došlo k posílení motivační funkce sociálního systému, k přechodu od pasivní solidarity k solidaritě aktivní, ztížení přístupu k sociálním dávkám a zamezení zneužívání sociálních dávek.
Vedoucí práce: Olga Poláková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses