Podnikový informační systém v éře cloud computingu - David, Petr (2011)
Práce se zabývá nejnovějším trendem v oblasti poskytování ICT služeb -- Cloud Computingem a jeho možnou aplikací na problematiku podnikových informačních systémů obecně. Cílem práce je zhodnotit připravenost trhu v oblasti služeb Cloud Computingu za účelem zjištění, do jaké míry lze těmito službami pokrýt podnikový informační systém, respektive jeho softwarové aplikace, na strategické a taktické úrovni řízení podniku. Pro dosažení tohoto cíle je třeba vymezit trh se službami Cloud Computingu, vymezit oblast podnikových informačních systémů a rozhodnout, jestli dokážou služby Cloud Computingu pokrýt základní potřeby podnikových informačních systémů. Hodnocení připravenosti pak bude prováděno na základě vytvořené metodiky a na základě definovaných požadavků, ze kterých bude možné jednoznačně určit současnou míru připravenosti trhu. Práce má ukázat, do jaké míry je už v dnešní době možné model Cloud Computingu aplikovat na problematiku podnikových informačních systémů. Mimo to bude z práce možné zjistit, které faktory tuto možnost nejvíce podporují a naopak, které ji nejvíce omezují. Případným zájemcům o služby Cloud Computigu v podnikové sféře práce ukáže, jaké oblasti jsou již dostatečně vyspělé, o kterých konkrétních službách uvažovat a co od těchto služeb očekávat.