Vzdělanostní struktura trhu práce - Ulrychová, Helena (2011)
Vzdělání je důležitou složkou sociálního a ekonomického vývoje a podstatným faktorem, který má vliv na zařazení každého jedince do společnosti. Diplomová práce se zaměřuje na spojení vzdělávací soustavy s trhem práce. Teoretická část se zabývá systémem vzdělávání a vizí vzdělávací politiky, která by měla odrážet celospolečenské požadavky v dlouhodobém horizontu. Vzdělávací soustava je přímo propojena s trhem práce. Absolventi, kteří přichází na trh práce hledat své uplatnění, jsou specifickou skupinou. Jejich možnost nabídky práce vychází především z ukončeného stupně vzdělání a z vystudovaného oboru. Poptávka po jejich kvalifikaci není často v souladu s nabídkou, čímž se na trhu práce stávají ohroženou skupinou. Cílem diplomové práce je analýza regionálního trhu práce absolventů na Nymbursku. V rámci práce bylo provedeno dotazníkové šetření mezi studenty a žáky středních škol v regionu. To mělo ukázat motivy volby studovaného oboru a přístup budoucích absolventů k hledání prvního a dalšího zaměstnání.