Vzájemné vazby systému daní a sociálních dávek v ČR - Látalová, Jana (2011)
Daň z příjmu fyzických osob, stejně jako jednotlivé dávky sociálního zabezpečení patří k základním nástrojům redistribuce v ČR. Diplomová práce se zaměřuje na kvantifikaci transferů, které jsou prostřednictvím nich realizovány a identifikaci jejich příjemců. Teoretická část práce představuje oba přerozdělovací systémy a analyzuje možné nástroje redistribuce. Čtenář je seznámen s problémy, které oba systémy způsobují i jejich teoretickými východisky. Oba systémy byly doposud zpracovány spíše odděleně. Závěrečná část práce proto přináší pohled na jejich společné působení. Analýza přináší mimo jiné pohled na změnu v rozdělení příjmů před a po zdanění a před a po přijetí sociálních transferů s využitím výpočtu Giniho koeficientu a zobrazení redistribučních dopadů na Lorenzově křivce. V závěrečné práci jsou shrnuty poznatky týkajícího se příjmového rozdělení v ČR a změn, k nimž v důsledku zdanění či poskytnutí sociálních transferů došlo.