Vzájemné vazby systému daní a sociálních dávek v ČR - Látalová, Jana; Krebs, Vojtěch, 1950-; Klazar, Stanislav, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Daň z příjmu fyzických osob, stejně jako jednotlivé dávky sociálního zabezpečení patří k základním nástrojům redistribuce v ČR. Diplomová práce se zaměřuje na kvantifikaci transferů, které jsou prostřednictvím nich realizovány a identifikaci jejich příjemců. Teoretická část práce představuje oba přerozdělovací systémy a analyzuje možné nástroje redistribuce. Čtenář je seznámen s problémy, které oba systémy způsobují i jejich teoretickými východisky. Oba systémy byly doposud zpracovány spíše odděleně. Závěrečná část práce proto přináší pohled na jejich společné působení. Analýza přináší mimo jiné pohled na změnu v rozdělení příjmů před a po zdanění a před a po přijetí sociálních transferů s využitím výpočtu Giniho koeficientu a zobrazení redistribučních dopadů na Lorenzově křivce. V závěrečné práci jsou shrnuty poznatky týkajícího se příjmového rozdělení v ČR a změn, k nimž v důsledku zdanění či poskytnutí sociálních transferů došlo.
Vedoucí práce: Vojtěch Krebs
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses