ANALÝZA PŘÍČIN, DŮSLEDKŮ A ZPŮSOBŮ ŘEŠENÍ POTRAVINOVÉ KRIZE - Ptáčník, Martin (2011)
Diplomová práce přináší komplexní analýzu potravinové krize posledních let. V letech 2007-2008 a 2010-2011 došlo k dramatickému nárůstu základních cen potravin, který v kombinaci s přetrvávající chudobou představuje závažný problém pro mnoho milionů lidí. Cílem práce je analyzovat příčiny tohoto jevu. Současně jsou zkoumány socioekonomické dopady růstu světových cen potravin na kvalitu života v rozvojových zemích. V tomto smyslu je v průběhu řešení diplomové práce proveden výzkum, zda se pomocí cíleně zvolených prostředků podařilo potravinovou krizi 2007/08 vyřešit a zároveň jsou naznačeny další možnosti řešení současné situace, tak aby došlo k redukci hladu a podvýživy ve světě a zamezení propadu dalších lidí do chudoby. Výzkum je proveden s použitím metody pozorování, kauzální analýzy a syntézy.