Mobilní technologie v ERP - Hrubeš, Jan (2011)
Tato diplomová práce se zabývá podporou mobility zaměstnanců v ERP systémech. Práce nejprve popisuje současný stav využívání mobilních zařízení zaměstnanci. Zabývá se trendy v oblasti přístupu podniků k těmto zařízením a pracovníky, kteří je využívají. Následující část je věnovaná integraci mobilních zařízení do podnikového prostředí. Nejprve jsou identifikovány moduly ERP systémů a způsob zpřístupnění informací na mobilní zařízení. Integrace do podnikového prostředí ale také obnáší nové aktivity spojené se správou a zabezpečením těchto zařízení. Proto je součástí práce popis možností na úrovni mobilních platforem a specializovaných softwarových řešení, které se podnikům nabízejí. V závěrečné části je řešena případová studie firmy Diskus spol. s r.o. K řešení byly identifikovány dva problémy - nízká podpora mobility zaměstnanců a prakticky žádná ochrana dat v mobilních zařízeních. Řešení obsahuje výběr z více variant. Diplomová práce je zakončena porovnáním podpory mobility v ERP systémech od předních českých dodavatelů. Pro porovnání byly vybrány ERP systémy: ABRA Gx, Byznys ERP, Helios Orange, K2, Karat a Premier System.