Starobní důchody ve vztahu k hospodářské úrovni zemí EU - Bricín, Lukáš (2011)
Tato diplomová práce se zabývá srovnáním zemí Evropské unie, a to zejména jejich důchodových systémů a životní úrovně důchodců tyto systémy využívající v konfrontaci s hospodářskou vyspělostí těchto zemí. Po teoretickém úvodu, kde jsou představeny různé aspekty fungování a teoretické výstavby důchodového systému následuje stručný nástin situace v jednotlivých zemí doplněný o srovnání hodnot ukazatelů týkajících se důchodových systému. Střední část této práce se věnuje procesu stárnutí populace, jakožto hlavní příčiny nutnosti reformování současných důchodových systémů a adekvátnosti prodlužování věku pro odchod do důchodu. Poslední část této práce je věnována sestavení pořadí zemí Evropské unie podle životní úrovně osob v důchodovém věku a konfrontaci těchto výsledků s údaji o hospodářské vyspělosti daných zemí.