Starobní důchody ve vztahu k hospodářské úrovni zemí EU - Bricín, Lukáš; Hebák, Petr, 1940-2022; Kotýnková, Magdalena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Tato diplomová práce se zabývá srovnáním zemí Evropské unie, a to zejména jejich důchodových systémů a životní úrovně důchodců tyto systémy využívající v konfrontaci s hospodářskou vyspělostí těchto zemí. Po teoretickém úvodu, kde jsou představeny různé aspekty fungování a teoretické výstavby důchodového systému následuje stručný nástin situace v jednotlivých zemí doplněný o srovnání hodnot ukazatelů týkajících se důchodových systému. Střední část této práce se věnuje procesu stárnutí populace, jakožto hlavní příčiny nutnosti reformování současných důchodových systémů a adekvátnosti prodlužování věku pro odchod do důchodu. Poslední část této práce je věnována sestavení pořadí zemí Evropské unie podle životní úrovně osob v důchodovém věku a konfrontaci těchto výsledků s údaji o hospodářské vyspělosti daných zemí.
Vedoucí práce: Petr Hebák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistické a pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses