Vizualizace vícerozměrných statistických dat - Maroušek, Vít (2011)
Práce se zabývá možnostmi vizualizace vícerozměrných statistických dat. Protože se jedná o velmi širokou oblast, práce je rozčleněna do čtyř oddílů, z nichž dva jsou teoreticky a dva prakticky zaměřené. První z oddílů je věnován teoretickým aspektům vizualizace dat. Jsou v něm zpracovány informace o stavebních prvcích grafů a způsobu jak je zpracovává mozek v různých fázích vnímání. Druhý oddíl mapuje dostupné typy grafů, které lze využít k zobrazení dat. Detailně jsou zde popsány vybrané typy grafů pro spojitá a nespojitá vícerozměrná data. Třetí oddíl je zaměřený na dostupné programové prostředky k tvorbě grafů. V oddílu je popsáno více programů, z nichž jsou detailněji popsány programy STATISTICA, R a MS Excel. V posledním oddílu jsou poznatky získané v předchozích kapitolách dostatečným zdrojem informací pro provedení grafické analýzy vícerozměrných spojitých a nespojitých dat i pomocí pokročilejších analytických metod. Tato analýza je provedena zvlášť na datovém souboru se spojitými proměnnými a zvlášť na datovém souboru s nespojitými (kategoriálními) proměnnými.