Analýza konkurenčního prostředí hotelových rezidencí - Olšovský, Martin; Molnár, Zdeněk, 1939-; Indrová, Jarmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Cílem této práce je konkurenční analýza trhu hotelových rezidencí. Za pomoci publikovaných a polopublikovaných zdrojů zkoumá makroekonomický vývoj trhu a podrobně rozebírá vybraný konkurenční set ubytovacích zařízení. Dále se zaměřuje na e-commerce a využití informačních technologií v hotelnictví. Po úvodu následuje kapitola, která popisuje základní principy competitive intelligence a strategického řízení. Třetí kapitola pak rozebírá makroekonomický vývoj cestovního ruchu a trhu hromadných ubytovacích zařízení v České republice i ve světě. Čtvrtá kapitola analyzuje český trh hotelových rezidencí. Popisuje současný stav trhu včetně všech specifik konkurenčního boje, kterým je například hotelový revenue & yield management. Metodou dotazníkového průzkumu zjišťuje chování zákazníků a metodou 5 Porterových sil zkoumá konkurenční tlaky působící na trhu. Podrobná konkurenční analýza pro vybraný set hotelových rezidencí následuje v páté kapitole. Kromě srovnání produktů jednotlivých konkurentů a jejich ekonomických ukazatelů se zaměřuje i na využití e-commerce v konkurenčním boji. Šestá kapitola integruje všechny získané informace do jednoho celku a poskytuje doporučení pro trh hotelových rezidencí. Dále pomocí SWOT analýzy vymezuje strategii pro vybraný podnik na trhu. Závěrečná kapitola pak shrnuje celou práci.
Vedoucí práce: Zdeněk Molnár
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses