Analýza podílu daní na příjmovém hospodaření územní samosprávy. - Tocauer, Martin (2011)
Diplomová práce se zabývá finančním hospodařením nižších územních samosprávných celků -- obcí. Zvýšenou pozornost věnuje příjmovému hospodaření a zejména daňovým příjmům, které tvoří zhruba polovinu celkových příjmů obecních rozpočtů. V souvislosti s daňovými příjmy se také věnuje rozpočtovému určení daní, jeho vývoji a současně probíhající intenzivní diskusi nad možnostmi jeho dalšího směřování. V teoretické části shrnuje ekonomická i právní východiska postavení obcí, zabývá se rozpočtem obce a jeho strukturou. V praktické části analyzuje hospodaření obce z velikostní kategorie 2 -- 5 tis. obyvatel. Obce v této velikostní kategorii inkasují v průměru nejmenší daňový výnos ze sdílených daní na jednoho obyvatele, čímž se dle vlastních slov dostávají na hranu ekonomických možností. Práce si klade za cíl provést analýzu hospodaření obce, které se podobné nebezpečí může týkat.