Analýza podílu daní na příjmovém hospodaření územní samosprávy. - Tocauer, Martin; Peková, Jitka, 1946-; Luštický, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Diplomová práce se zabývá finančním hospodařením nižších územních samosprávných celků -- obcí. Zvýšenou pozornost věnuje příjmovému hospodaření a zejména daňovým příjmům, které tvoří zhruba polovinu celkových příjmů obecních rozpočtů. V souvislosti s daňovými příjmy se také věnuje rozpočtovému určení daní, jeho vývoji a současně probíhající intenzivní diskusi nad možnostmi jeho dalšího směřování. V teoretické části shrnuje ekonomická i právní východiska postavení obcí, zabývá se rozpočtem obce a jeho strukturou. V praktické části analyzuje hospodaření obce z velikostní kategorie 2 -- 5 tis. obyvatel. Obce v této velikostní kategorii inkasují v průměru nejmenší daňový výnos ze sdílených daní na jednoho obyvatele, čímž se dle vlastních slov dostávají na hranu ekonomických možností. Práce si klade za cíl provést analýzu hospodaření obce, které se podobné nebezpečí může týkat.
Vedoucí práce: Jitka Peková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses