Analýza fungování datových schránek ve veřejné správě na příkladu ČSSZ - Pavelec, Jan (2011)
Tato práce se zabývá problematikou fungování datových schránek ve vztahu k institucím veřejné správy, konkrétně České správy sociálního zabezpečení. Úvodní část práce je věnována shrnutí historického vývoje datových schránek a popisu základních pravidel pro používání Informačního systému datových schránek. Je zde zmíněna role datových schránek v českém eGovernmentu a vztah k jeho dalším prvkům. Nakonec jsou uvedeny a stručně rozebrány základní právní předpisy, které s problematikou datových schránek souvisí. Další část práce se zabývá rozborem situace na České správě sociálního zabezpečení v oblasti datových schránek. Popisuje poměry v oblasti doručování dokumentů v období předcházejícím zahájení provozu datových schránek a situaci nastalou po jejich uvedení do provozu. Následuje srovnání těchto období a hodnocení dopadu zavedení datových schránek na provoz České správy sociálního zabezpečení. Poslední část práce se zaměřuje na rozbor zjištěných problémů vznikajících na České správě sociálního zabezpečení v souvislosti s provozem datových schránek a naznačuje možné varianty řešení těchto problémů.