Řešení rizikovosti rostlinné výroby komerčním pojištěním - Novotný, Marek (2011)
Tématem této diplomové práce je řešení rizikovosti rostlinné výroby komerčním pojištěním v podmínkách českého pojistného trhu. Popisuje výskyt a podobu rizik ohrožujících zemědělské plodiny a zemědělské pojištění jako jeden ze způsobů ochrany proti nim. Je popsán vývoj pojištění plodin od roku 1986 do současnosti. Rozebráno je jak zákonné pojištění poskytované státní pojišťovnou do roku 1990, tak současná podoba komerčního pojištění včetně podrobného srovnání nabídky pojišťoven podle příslušných pojistných podmínek. Další část práce je zaměřena na aktuální podobu státní podpory zemědělského pojištění prováděnou v České republice Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem, a.s. Poslední část je věnována prognóze budoucího vývoje strategie řízení rizik v zemědělském podnikání nevyjímaje rizika dosud nepojistitelná. Je předloženo a diskutováno několik konkrétních modelů.