Dopady novely zákona o dani z nemovitostí na příkladu vybraných obcí - Sommerová, Gabriela (2012)
Bakalářská práce se zabývá dopady novely zákona o dani z nemovitosti v obcích Dolní Břežany, Davle a Buš, které leží v okresu Praha-západ, při využití všech pravomocí a vhodným nastavením místního koeficientu, který je dán zákonem o dani z nemovitosti. První část práce je zaměřena na financování obcí, zejména na příjmy plynoucí do obecního rozpočtu. Podrobněji je zde popsána daň z nemovitosti - předmět a základ daně, osvobození od daně, sazby a koeficienty daně, a její novely, které proběhly v roce 2009 a 2010. Druhá část práce se zabývá daní z nemovitosti obcí Dolní Břežany, Davle a Buš. Nejdříve je zkoumáno plnění rozpočtových příjmů obcí a následně je provedena analýza dani z nemovitosti jednotlivých obcí a její srovnání. Závěrečná část práce hodnotí dopady novely zákona z pohledu zkoumaných obcí a navrhuje další řešení využití místního koeficientu.