Analýza vybraných případů kyberkriminality ve finanční sféře - Skřivánková, Klára; Toman, Prokop, 1942-; Svatá, Vlasta, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Tato diplomová práce mapuje v současnosti nejčastější typy kyberútoků vyskytujících se ve finančním sektoru, jejichž cílem není primárně finanční instituce, ale její klienti, potažmo běžní uživatelé Internetu. Největší pozornost je věnována technice podvodných e-mailů -- phishingu. Opomenuty nezůstávají však ani další typy internetových podvodů, kterými jsou např. Nigerijské dopisy či virus Zeus. Zároveň je předložen textový a obrazový tutoriál, jehož obsahem je seznam varovných prvků, které běžného uživatele vedou k odhalení podvodného e-mailu. Následně je v multikriteriální analýze hodnocena úroveň veřejné informační osvěty (potenciálních) klientů ze strany vybraných bankovních institucí skrze jejich oficiální webové stránky. V závěru jsou primárně bankovním subjektům navržena doporučení vedoucí ke zlepšení dostupnosti, přehlednosti i kvality veřejně dostupných informací týkajících se bezpečnostních internetových finančních hrozeb.
Vedoucí práce: Prokop Toman
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses