Komparace dopravní infrastruktury regionů NUTS 2 – Severozápad, Střední Morava - Mathon, Ivo (2012)
Cílem bakalářské práce je zhodnocení úrovně dopravní infrastruktury regionů NUTS 2 -- Severozápad a Střední Morava. Práce se zaměřuje na dopravní infrastrukturu komplexně a zkoumá dílčí odvětví dopravy, tedy silniční, železniční, leteckou a vodní dopravu. K provedení analýzy dopravní infrastruktury je nejprve nutné charakterizovat sídelní strukturu obou regionů. Úvodní část práce se zaměřuje na základní charakteristiku obou zkoumaných regionů a vzájemnou obecnou komparaci regionů mezi sebou. Také jsou zde charakterizována jednotlivá dopravní odvětví v České republice. Praktická část práce začíná metodologií, kde jsou vymezeny postupy při jednotlivých výpočtech. Tyto výpočty jsou použity především v kapitolách, které analyzují dopravní infrastrukturu v regionech NUTS 2 -- Severozápad, Střední Morava. V těchto kapitolách dochází k podrobné analýze silniční, železniční, letecké i vodní dopravy. Závěrečná kapitola komparuje výsledky získané z analýz a vyvozuje možná východiska pro zlepšení současné situace.