Využití metadat při řešení business intelligence aplikací - Andrle, Ondřej; Pour, Jan; Omacht, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Diplomová práce uvažuje o metadatech jako o prostředcích, které jsou schopny zastavit trend rostoucích nákladů na rozvoj, provoz a údržbu systémů pro podporu rozhodování -- Business Intelligence. Z tohoto předpokladu vychází cíl teoretické práce, jímž je důkladná analýza pojmu metadata -- od definice pojmu, přes kategorizaci, po rozbor přínosů a problémů. Následně je analyzován pojem metadata management a ústřední prvek metadatových řešení, kterým je metadata repository. Praktická část má za cíl zanalyzovat vybraná metadatová komerční řešení a odpovědět na otázku, zda existuje v současné době ucelené komerční řešení, které by vyhovovalo potřebám vybrané bankovní instituce - Komerční banky. Po analýze je také konzultována otázka, zda je vhodné jít cestou nákupu komerčního řešení, či cestou vlastního vývoje. Oba cíle budou naplněny analýzou převážně zahraničních zdrojů, především článků od odborníků z oblasti datawarehousingu a konzultacemi s expertem na metadata z Komerční banky a.s., panem Jiřím Omachtem.
Vedoucí práce: Jan Pour
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses