Perspektívy financovania terciárneho vzdelávania v Českej republike - Pálešová, Linda (2011)
Táto bakalárska práca pojednáva o možnostiach financovania terciárneho vzdelávania v Českej republike. Prvá časť sa zaoberá súčasným stavom financovania vzdelávania a jeho nedostatkami. Z nich vyplýva nutnosť reformy vysokého školstva, ktorá sa pravdepodobne neobíde bez dodatočných finančných prostriedkov vo forme finančnej spoluúčasti študentov. Problematike školného, jeho foriem a argumentov pre a proti som sa preto venovala v ďalšej časti tejto práce. Pomerne obsiahla časť ďalej popisuje finančnú podporu zo strany štátu, ktorá bude nutnosťou v prípade zavedenia školného. Najprv hodnotím súčasný stav priamej a nepriamej finančnej podpory, kde upozorňujem na jej neefektívnosť. Následne popisujem a analyzujem tri konkrétne modely financovania základnej študentskej pôžičky, ktoré navzájom komparujem a hodnotím. V závere sa dostávam k odporúčaniu najefektívnejšieho modelu.