Optimalizace vstupního poplatku jako východisko k regulaci turistických aktivit a prostředku financování správy velkoplošných chráněných území ČR - Malina, Petr (2011)
Diplomová práce "Optimalizace vstupního poplatku jako východisko k regulaci turistických aktivit a prostředku financování správy velkoplošných chráněných území ČR" se zabývá možností zavedení vstupního poplatku především do národních parků ČR za účelem regulace turistických aktivit a umožnění financování aktivit správy parku pomocí výnosu z vybraných poplatků. Východiskem je zavedení vstupního poplatku jako nástroje k negativní stimulaci užívání environmentálních statků a zároveň nástroje internalizace externalit. Práce představuje ekonomický optimalizační model sestavený za účelem maximalizace společenského blahobytu souvisejícího s turismem a diskutuje jeho možné využití pro optimalizaci vstupních poplatků do českých národních parků. Rovněž za zjednodušujících předpokladů ilustruje aplikaci reálných dat.