Optimalizace vstupního poplatku jako východisko k regulaci turistických aktivit a prostředku financování správy velkoplošných chráněných území ČR - Malina, Petr; Melichar, Jan, 1975-; Kaprová, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Diplomová práce "Optimalizace vstupního poplatku jako východisko k regulaci turistických aktivit a prostředku financování správy velkoplošných chráněných území ČR" se zabývá možností zavedení vstupního poplatku především do národních parků ČR za účelem regulace turistických aktivit a umožnění financování aktivit správy parku pomocí výnosu z vybraných poplatků. Východiskem je zavedení vstupního poplatku jako nástroje k negativní stimulaci užívání environmentálních statků a zároveň nástroje internalizace externalit. Práce představuje ekonomický optimalizační model sestavený za účelem maximalizace společenského blahobytu souvisejícího s turismem a diskutuje jeho možné využití pro optimalizaci vstupních poplatků do českých národních parků. Rovněž za zjednodušujících předpokladů ilustruje aplikaci reálných dat.
Vedoucí práce: Jan Melichar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses