Posouzení řízení projektů v konkrétní společnosti a doporučení vhodných metodik. - Pešková, Barbora (2011)
Aktuálně zveřejňované statistiky zaměřené na oblast softwarových projektů jsou velmi znepokojivé. Je alarmující, že podle průzkumu společnosti Standish group pouze 32% IT projektů končí úspěšně. Procento zrušených projektů, 24 %, je pak ještě více znepokojivé. Ke zvýšení úspěšnosti projektů vývoje softwaru by měly přispívat příslušné metodiky. Statistiky ukazují, že metodiku při své práci v současnosti využívá více než 50% firem. Tato práce zachycuje vývoj softwaru v konkrétní malé IT společnosti, který v současnosti není podpořen žádnou metodikou vývoje IS/ICT. Primárním cílem této práce je tedy vyhodnocení metodiky nejlépe odpovídající potřebám dokumentované firmy. První blok teoretické části práce je věnován problematice softwarového inženýrství a je zaměřen zejména na oblast úspěšnosti IT projektů a s ní spojené kritické faktory vývoje SW. Druhá kapitola je pak věnována historii softwarového inženýrství, ve které jsou popsány důležité mezníky vedoucí ke vzniku nejznámějších modelů životního cyklu a metodik. Hlavní část teoretického bloku je věnována metodikám vývoje IS/ICT. Tato pasáž se zabývá zejména významem metodik v řízení vývojových projektů. Dále se zaměřuje na porovnání agilních a rigorózních metodik a taktéž se věnuje posouzení vhodných metodik pro vývoj IS/ICT v segmentu malých firem. První část praktického bloku se zaměřuje na představení dokumentované společnosti. Následující kapitoly jsou věnovány analýze současného stavu vývoje IS/ICT u zadavatele, vedoucí k odhalení hlavních problémů současného vývoje. Na analýzu navazuje kapitola, která je věnována představení pěti agilních metodik, které byly vybrány na základě kritérií vycházejících z požadavků a potřeb zadavatele. Závěrečná část práce je věnována vyhodnocení metodik na základ